Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.


 
AcasaAcasa  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  Conectare  

Protejeaza-te impotriva malwareului
Makiavelli
Makiavelli
Administrator

Administrator
Mesaje : 268
Bani : 2337
Data de inscriere : 26/02/2011
Protejeaza-te impotriva malwareului Empty

Protejeaza-te impotriva malwareului Empty

In ziua de astazi este important sa ai protectii impotriva malware-ului (virusi, troieni, spyware, viermi, rootkit sau alt gen de malware) dar sa si stii anumite lucruri despre calculatorul tau ca sa adaugi un surplus protectiei.
1. Instaleaza-ti un program firewall

Desi windows-ul vine cu firewall incorporat, datorita multor gauri de securitate si usurinta prin care se pot modifica setarile firewall-ului, se impune instalarea unui program firewall separat. Windows Xp are un firewall care protejeaza doar informatia la intrare, iar in schimb Windows Vista are un firewall care protejeaza si informatia la intrare cit si cea la iesire. Totusi, multa lume recomanda instalarea unui program firewall separat pentru Windows Vista si obligatoriu pentru Windows XP.

Lista top firewall:

- ZoneAlarm (versiune gratis)

- Outpost Firewall Free (versiune gratis)

- Online Armor Free (versiune gratis)

- PC Tools Firewall Plus (versiune gratis)

2. Instaleaza-ti un program antivirus

Un program antivirus este cel care descopera virusii, viermii si troienii, adware, spyware, dar si alte tipuri de malware. De obicei programele antivirus au integrate si antispyware.

Antivirusul se bazeaza pe o baza de date pentru a descoperi semnaturile virusilor, care trebuie reinnoita (update) la anumite intervale de timp. Fa-ti update regulat sau activeaza functiile de update ale antivirusului. Cei mai buni antivirusi reusesc sa detecteaze malware-ul chiar si daca semnatura specifica nu exista in baza de date, de aceea acestia sunt cei mai buni.

Lista top antivirusi:

- Avast Free Antivirus (versiune gratis)

- Avira AntiVir PersonalEdition (versiune gratis)

- AVG Anti-Virus Free Edition (versiune gratis)

- a-squared Free (versiune gratis)

3. Downloadeaza Windows Updates

Update-urile de Windows protejeaza impotriva gaurilor de securitate care sunt gasite dupa lansarea versiunilor de windows. In mod normal windows vine setat cu windows updates activat. Daca nu este activat, acesta serviciu poate fi activat usor din Control Panel.

4. Nu deschide atasamentele din email si nu da click pe link-urile pe care acestea le ofera

Nu deschide niciodata atasamentele din email-uri pe care ti le-a trimis persoanele necunoscute. Daca ti se pare suspect email-ul, mai bine sterge-l. Nu deschide in nici un caz fisiere cu extensia .exe, .bat. Uneori si fisierele .doc pot fi infectate. Daca insa doresti sa vezi ce contin atasamentele email-ului, intai downloadeaza fisierele pe calculator si apoi scaneaza-le cu un antivirus care are baza de date actualizata la zi.

Link-urile pe care email-urile le contin pot de asemenea sa te duca pe site-uri pe care au fost puse programe malware (in special troieni) si acestea se pot instala fara consimtamantul tau, datorita gaurilor de securitate ale browserelor, si ulterior acestea pot instala alte programe care te pot compromite. Prin acesta metoda se mai poate face phishing, prin care ti se cer date despre conturile tale, parole, useri, detalii despre cartile tale de credit. Nu te increde niciodata in aceste site-uri, bancile sau site-urile pe care te-ai inscris nu iti cer niciodata parola sau username-ul.

5. Fa-ti update la programele pe care le folosesti

Intotdeauna foloseste functiile de update pe care le ofera majoritatea programelor precum browsere (Internet Explorer, Opera, Firefox), clienti de email (Outlook Express, Thunderbird).

6. Fa-ti back-up la date

Daca computerul ti se viruseaza, de obicei programele instalate, dar si cele neinstalate pot fi corupte. Exista pe piata nenumarate programe care pot face back-up regulat la anumite intervale de timp.

Ar trebui sa faci back-up regulat cel putin la datele personale: documente, poze, link-uri, agenda de email (adress book) si email-uri (in caz ca folosesti clienti de email precum Outlook Express sau Thunderbird).

7. Ai grija cu downloadarile din retelele de DC si torrente

Retelele DC si torrentele sunt metode eficiente de impartasire a informatiei (muzica, filme, jocuri, programe), nu intotdeauna acestea sunt sigure. Aceastea pot fi o metoda eficienta de raspandire a troienilor sau virusilor. Asigura-te ca ce ai downloadat il vei scana inainte de al deschide.
Design and coded by ElyoS & Trufanda Stefan.